MySQLDumper var en PHP- och Perl-baserad applikation som används till att säkra MySQL-databaser. Du kunde på ett enkelt sätt spara datan i en backupfil och – om erforderligt – återställa datan. Applikationen är speciellt lämpad för webbplatser som delar server med andra, där du ej har shell-åtkomst. MySQLDumper är ett open source projekt och publiceras under GNU-licensen.

Problemet …

Ett PHP-skript har en maximal exekveringstid som vanligtvis ställs in till 30 sekunder. Ett skript som utförs längre tid än den inställda exekveringstiden kommer helt enkelt att stanna. Detta gör det omöjligt att säkra stora databaser. Du kanske redan har upplevt detta problem med andra applikationer.

MySQLDumper fyller ett tomrum …

MySQLDumper använder en proprietär teknik för att undvika detta problem. Applikationen läser och säkrar endast en viss mängd data, startar sedan om sig själv rekursivt med hjälp av JavaScript och kommer ihåg var den slutade i säkringsproceduren. Applikationen återupptar sedan säkringen från och med den punkten.

Återställningsproceduren är en liknande. Jämfört med andra applikationer är det inte längre nödvändigt att dela upp stora säkringsfilerna i mindre filer.

MySQLDumper kan skriva datan direkt till en komprimerad .gz-fil. Återställningsskriptet kan läsa denna fil direkt utan att behöva packa upp den. Du kan även använda skriptet utan komprimering, men Gzip sparar en hel del bandbredd. Du kan även konfigurera applikationen så att den skickar säkringsfilen till ett FTP-konto eller till din epostadress.